Tuesday, 9 June 2015

Tutorial : Pasang SCM Music Player di blog



.


Apa itu SCM music player?
SCM Music Player ialah salah satu gadget music kat blog.
Ana pun pakai benda ni sebab senang kut....Contoh di bawah ye...
                             pic belong to google image.
Ha itulah Scm Music Player.Mesti korang pernah jumpa kan?Confirm pernah punye.Bohong lah kalau tak pernah jumpa.SCM Music player ni gadget music paling senang dan membanggakanlah.Nak tau kenapa?and cara nak pasangnya kat blog?
Tapi yang dekat blog Ana ni lain sikit kan?Itu skin nye yang lain.Tapi tetap pakai SCM Music Player.Yang gambar atas tu ialah skin yang basic.Yang disediakan oleh SCM Music Player.Yang Ana punye ni orang lain dia edit code skin pastu dia publish tempat skin yang telah direnovate.Pastu Ana pilih kat situ lah.Ha faham? Tak faham? Takpelah pasal skin yang comel lote tu nanti Ana ajar.Sekarang fokus untuk pasang SCM music player kat blog tau.
Pergi ke SCM Music Player
Pilih skin yang korang minat.
Pastu scroll bawah tekan Next.
Dia ada tulis setup wizard a.k.a Edit Playlist kan.
First column ada tulis Song Title dan column kiri a.k.a second column ada tulis Song URL kan?Ok,sekarang tak yaah wat pape,pegi open new tab.
 
Tekan Youtube
Search lah lagu yang korang suka.Bukak la video tu.Copy url lagu tu.Tengok contoh.
Sekarang pergi tab scm music player tu and isi song url tu dengan url lagu korang.dan jangan lupe song title sekali isik ye dan.. pilih manual list okay.Faham? Tengok contoh ye :)
Ha,lupa nak bagitahu,kalau nak buat lebih dari satu lagu,tekan jek add more song and isi dengan url song yang lain and title jangan lupe.Actually title x nak letak pun takpe.
Tekan Next.
Step seterusnya berdasarkan gambar di bawah .Ikut gambar yek.
Volume lagu korang ikut suka hatilah and placement player bar pun ikut suka hati nak letak atas or bawah.
Tekan Done and copy code yang diberinya.
Pergi dashboard > Layout > Add gadget >Choose HTML/JavaScript > Pastekan code yang uolls copy tadi dekat HTML/JavaScript tuh.Save.Senang kan ?
INILAH HASILNYA ! BTW,INI IALAH BLOG PRIVATE SAYA.
So,on my opinion,scm music player ni paling senang nak pakai.anddd semua lagu yg korang suka ada..Ha itulah menjadi keistimewaan scm music player ni...
YANG PASAL SKIN TU NANTI ANA AJR YEA.
BYE.DO COMMENT.JANGAN STEAL PIC OR TUTO TANPA CREDIT YE.

No comments:

Post a Comment

hey babes,no harsh word!