Sunday, 8 December 2013

Tutorial : Transparentkan 'Gambar' (using Pixlr)

Assalamualaikum korang..What's up..master dah janji kan nak bwat Transparentkan gambar kan?
Excited sangat sebab ade orang request!First time!



Seblum tu,tengok dulu jenis gambar yang korang nak transparentkan,kalau ade banyak bahagian tu susah sikit.Faham?Tak?Tengok gambar dibawah.
Cam gini,banyak bahagian,nanti bila korang wand tool,susah sikit..





Yang cam gini memang susah,master syorkan korang pilih gambar yang background kosong,lebih kurang macam kucing ni....background yang..entahlah,susah nak cakap...kalau boleh background tue kosong.. Sebab lebih senang nanti nak wand tool,takyah susah2 nak kene padam background.


Let's begin with 'Bismillahirrohmanirrohim'


1.Tekan SINI

Ikut cam bawah ni.



Pilih gambar yang korang nak,master pilih gambar yang susah dulu cam kat atas tu..satgi kite buat yang senang ea?


 Nampak uh?Wand tool kan.Satu bahagian je,jangan semua  nanti tak jadi..
Tengok atas sekali,paling kiri,File,sebelah file Edit,Tekan edit tu pastu die akan keluar cam option,pilih Cut.
Nanti yang bahagian tadi akan jadi wane putih la..
Buah sampai habis..Last kali,kalau yang tak boleh cut,korang padam..

Ok,siap?Lepas abis padam,kalau korang wand tool kat die,jadi canie..




*kalau yang pilih background kosong,bile wand tool,automatic jadi canie

Kay,pastu pegi Edit atas sekali tue,keluar option die,pilih Invert Selection..Pastu Pilih copy..

Pastu pigi File itu sebelah die,keluar option tekan new image..Pastu akan ade pop-up canie


Tick kedua2nya pastu tekan ok..



Tada!Baby,you're DONE!pERGI File,tekan Save.


Wajib save kepada PNG,Kalau tidak,sia2 sahaja usaha mu itu..
Then,You're DONE!

Pade yang background kosong plak,,

Pigi pilih gambar kamu then,wand tool, die akan same cam ni kan?



Right?*Lol,malas nk PrtSc yang baru..Jimatt''

Then tekan Edit,Invert Selection,Copy then tekan File,new image, tick,



Pastu tekan ok then siap,transparent sudaa..Tekan File,atas sekali pastu Save..pastu..




Wajib save pade PNG klu tidak,sia2 saje..TQ..ALhamdulillah,sELESAI sUDAH..

1 comment:

hey babes,no harsh word!